Sulje x

Tunnetko ruiskutettavan polyuretaanin edut korjausrakentamisessa?

Ruiskutettava polyuretaanieristys sopii erinomaisesti julkisivusaneerausten eristyksen parantamiseen ja ahtaiden alapohjien eristämiseen. Umpisoluinen PU-eriste kestää jopa sukupolvia muuttumattomana, mutta Suomessa tämän eristeen käyttö on vielä hämmästyttävän vähäistä.
Ruiskutettava polyuretaanieristys on markkinoiden tehokkain jälkiasennettava eristys.

Uretaani on monelle tuttu materiaali jo 60-luvun pakastimista lähtien, mutta ruiskutettavan polyuretaanin (PU-eriste) käyttömahdollisuuksia hyödynnetään Suomessa vielä vähän. Muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa PU-eristeet ovat olleet jo vuosikymmeniä suosituimpia rakennuseristeitä.

- Polyuretaani on tiivis ja saumaton eriste, joka kestää hyvin kosteutta ja on erittäin nopea asentaa. PU-eristeellä saadaan isoja pinta-aloja valmiiksi jopa päivässä. Siksi se sopii erittäin hyvin esimerkiksi julkisivusaneerauksiin ja alapohjan eristyksiin ahtaissa ryömintätiloissa, 3E Building Oy:n toimitusjohtaja Jyri Olkkola kertoo.

PU-eriste sopii laajasti uudis- ja korjausrakentamiseen. Tyypillisimmät käyttökohteet ovat seinärakenteet sekä rakennusten ala- ja yläpohjat. Ohuena eristekerroksena PU-eriste soveltuu myös kondenssisuojaksi esimerkiksi peltihallien sisäpuolelle ja lisäeristämiseen.

Tehokkaampi eristys samalla seinärakenteen paksuudella


Ulkoseinien korjausrakentamisessa tulisi aina parantaa myös kiinteistön lämmöneristystä. Julkisivusaneerauksissa PU-eristeen avulla säästetään reilusti aikaa työvaiheissa ja asennusajassa. Lisäksi eristystehoa saadaan parannettua ilman seinävahvuuden kasvattamista.

Useiden suomalaisten kerrostalojen julkisivuissa betonikerrosten välissä on eristeenä 10 senttiä villaa. Kun villa poistetaan ja tilalle ruiskutetaan 10 senttiä polyuretaania, saadaan samaan seinävahvuuteen 30-40 prosenttia parempi eristysteho.

- Uretaani voidaan ruiskuttaa epätasaiselle pinnalle suoraan, joten homma sujuu nopeasti, kun vanha villakerros on poistettu. Yksi iso työvaihe jää pois kokonaan, koska pintaa ei tarvitse ensin tasoittaa. Yhden työvaiheen poisjäämisellä on euroissa iso merkitys etenkin silloin, kun käsiteltävänä on tuhansia neliöitä seinäpintaa, Olkkola sanoo.

Minkä tahansa eristyslevyjen lisääminen vaatii levyjen leikkauksen, kiinnityksen ja rakojen paikkaamisen – ruiskutettavan polyuretaanin kanssa kaikki nämäkin työvaiheet saa unohtaa.

Alapohjan eristys polyuretaanilla on ekologinen ja vedoton ratkaisu


Vuosikymmeniä sitten energia oli halpaa ja rakennusten eristyksissä säästettiin vähän liikaakin. Nyt ollaan tilanteessa, jossa Suomen asuin- ja palvelurakennuksista 80 prosenttia pitäisi saneerata energiatehokkaammiksi ennen vuotta 2050. (Lähde Rakennuslehti)

Monien 60-70 -luvuilla rakennettujen kiinteistöjen alapohjat kaipaavat jo kovasti eristyksen parantamista ja ryömintätilat ovat usein erittäin ahtaita työskentelyyn. Näissä kohteissa ruiskutettava polyuretaani on parhaimmillaan. PU-eristyksellä saadaan toteutettua alapohjan vedoton ja kestävä rakenne, jonka eristyskyky säilyy vuosikymmeniä eteenpäin.

- Korjausrakentamista riittää vanhoissa taloyhtiöissä ja mitä tiukemmiksi energiatehokkuuden määräykset tulevat, sitä enemmän meidän pitää rakennuksia eristää, Olkkola sanoo.

Ruiskutettava PU-eriste on kestävä ratkaisu myös muiden ahtaiden välien, epätasaisten pintojen ja haastavien muotojen eristämiseen.

- Haastavatkin pintamuodot saadaan polyuretaanilla eristettyä saumattomaksi kokonaisuudeksi ilman kiinnitteitä, koolauksia, tukirakenteita tai alustan suoristamista.

PU-eriste kestää jopa sukupolvia muuttumattomana. Eristeen tiiveys ja ravinnottomuus takaavat, ettei eristeeseen pääse sienikasvustoa, eikä se homehdu tai mätäne. Eristejätteet voidaan polttaa energiajätteen tai sekajätteen polttolaitoksissa.

Insinööritoimistojen suunnittelijoilla tärkeä rooli


Koska polyuretaanin käyttömahdollisuuksia ei tunneta vielä niin hyvin, 3E Building päätti lähettää 50 suomalaiselle insinööritoimistolle tietopaketin sekä näytepalan korkealaatuisesta polyuretaanista. Näin suunnittelutoimistot pääsevät tutustumaan materiaaliin konkreettisesti.

- Insinööritoimistojen suunnittelijat ratkaisevat sen, lisääntyykö ruiskutettavan polyuretaanin käyttö Suomessa. Jos piirustuksiin ei piirretä uretaanieristystä, ei sitä myöskään harkita eristysvaihtoehtona ja lähdetä kysymään eristysvillalle kilpailevaa tarjousta. Tämä on sääli, koska moneen kohteeseen polyuretaanieristys olisi villaa parempi ja etenkin vaivattomampi vaihtoehto, Olkkola toteaa.

Uretaani on eristysvillaa kalliimpaa materiaalina, mutta säästöä saadaan työajasta. Uretaanin ruiskutus onnistuu huomattavasti nopeammin ja vähemmillä työvaiheilla. Materiaalilla on toki monia muitakin hyviä puolia kuin sen asennusnopeus.

- Polyuretaani ei painu tai vaadi uusimista, toisin kuin esimerkiksi puhallusvilla. Polyuretaani ei homehdu ja se kuuluu M1-päästöluokkaan, joten se on erittäin hyvä valinta myös puhtaan sisäilman kannalta. Käytössä eriste on hajuton ja pölytön, eikä sisällä haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, Olkkola summaa.

Jaa hyvä juttu


Miksi valita 3E Building?


  • Saat luotettavaa ja asiantuntevaa palvelua.
  • Etsimme asiakkaalle toimivimman ratkaisun.
  • Käytämme korkealaatuisia materiaaleja.
  • Työskentelemme joustavasti ja asiakaslähtöisesti.

Ota yhteyttä


Yritys*
Nimi*

Puhelinnumero*
Sähköpostiosoite*

Viesti*

Syötä suluissa oleva tarkiste (210735)*



Jo suunnittelusta lähtien oli selvää, että projekti oli ammattilaisten käsissä.